Facultatea de Inginerie

Departamentul Inginerie Industriala si Management

Studenții ULBS la Summer School Wismar 2017

 

Studenții ULBS la Summer School Wismar 2017

Cuvântul „școală” este în general asociat în mințile studenților cu muncă, examene și stres, cu zile lungi petrecute în bibliotecă și cu materii dificile și laboratoare complicate, însă această sintagmă poate și trebuie să aibă conotații mult mai frumoase: explorare, cunoaștere, curiozitate, foame de dezvoltare personală și profesională.

Aceste noi conotații au fost redescoperite de 12 studenți ai facultății de Inginerie din cadrul ULBS, care împreună cu două cadre didactice au participat la o frumoasă aventură prin Europa, luând parte la o școală de vară la universitatea din Wismar, Germania.

Drumul pe care l-au ales i-a dus prin orașe pline de istorie, de semnificație și cultură. Aventura a început în 14.07.2017 cu o vizită de o zi la Budapesta, unde grupul a vizitat parlamentul, bastionul pescarilor și alte atracții din orașul de pe malul Dunării.

Ziua următoare destinația s-a numit Praga, încântătoarea capitală a Boemiei și Moraviei în evul mediu și a Cehiei de astăzi. Aici aventurierii au văzut în acțiune faimosul ceas astronomic construit în 1410, cel mai vechi orologiu funcțional din lume, s-au plimbat în sălile și grădinile palatului regal, au traversat râul Vâltava de-a lungul podului Charles al IV-lea, una dintre cele mai fotografiate atracții turistice din Europa.

În 16.07 au poposit in Leipzig unde au văzut efectele negative pe care războiul și învrăjbirea le au asupra oamenilor și cum împotriva vicisitudinilor, o metropolă poate renaște. Spre finalul zilei au ajuns in Wismar, un orășel cu 43.000 de suflete, pe malul mării Baltice, în nordul Germaniei, la 1700 km de casă.

Aici, din 17.07 până in 21.07 au participat la activități didactice practice, în laborator, au vizitat companii cu activități predominant în domeniul maritim, au explorat orașul, și-au făcut noi cunoștințe și au legat prietenii și bineînțeles, ca orice studenți eminenți, s-au distrat și au chefuit.

Studenții au fost foarte entuziasmați să facă (fiecare) lucrări practice în laboratoarele universității din Wismar, învățând despre deformarea plastică, turnarea aluminiului în forme de nisip, prelucrarea prin așchiere, programarea CNC-urilor, dar și să participe la jocuri și activități inovative pentru a învăța despre managementul producției și planificarea layout-ului unităților de producție.

Drumul de întoarcere îi va găsi pe tinerii sibieni în Viena, o altă fostă capitală de imperiu, unde vor vizita castelul Schönbrunn și se vor plimba pe frumoasele străzi ale orașului.

După această experiență de 10 zile studenții se vor întoarce acasă cu un important și vast bagaj de cunoștințe și cu regretul că această călătorie nu a durat mai mult.

Participanții la această deosebită experiență: Adelina, Luana, Izabella, Andreea, Diana, Alexandra, Lavinia, Ioana, Cătălin, Paul, Radu, Vlad și a profesorii însoțitori Valentin și Bogdan mulțumesc universităților ULBS și Hochschule Wismar, organizației DAAD, Fundației Academia Ardeleană, companiilor Ceprocs SRL și Marquardt și tuturor celor care au ajutat și susținut fără tăgadă această minunată aventură.